Czarnuszka

0.00zł

Do koszyka

Występuje w Afryce Płn., Turcji i na Wschodzie. Owoce zawierają małe, czarne trójkątne ziarna o 1,5 - 3mm długości. Nasiona po roztarciu wydzielają aromat przypominający oregano. Ich smak ma lekko gorzką i pikantną nutę. Stosowana w kuchni indyjskiej.

Stosowana do przetworów warzywnych, jagnięciny, sosów oraz do posypywania pieczywa. Możną ją wykorzystać jako substytut pieprzu.

Więcej szczegółów

Występuje w Afryce Płn., Turcji i na Wschodzie. Owoce zawierają małe, czarne trójkątne ziarna o 1,5 - 3mm długości. Nasiona po roztarciu wydzielają aromat przypominający oregano. Ich smak ma lekko gorzką i pikantną nutę. Stosowana w kuchni indyjskiej.

Stosowana do przetworów warzywnych, jagnięciny, sosów oraz do posypywania pieczywa. Możną ją wykorzystać jako substytut pieprzu.

 Posiada wysoką zawartość antyoksydantów, odtruwa układ pokarmowy, wzmacnia układ odpornościowy. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbólowe. Używana przy chorobach skórnych w tym alergiach. Szczególnie bogata w żelazo, kwasy tłuszczowe i wit. B.