Estragon

0.00zł

Do koszyka

Występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej.Ma ostry, gorzkawo-korzenny smak, przypominający anyż lub koper włoski.

Stosowany do zaprawiania octów ziołowych i musztardy, kiszenia ogórków i kapusty. Dodawany do warzyw, sałatek, sosów oraz zup, a także drobiu, ryb i potraw z jajek oraz majonezu. 

Więcej szczegółów

Występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej. Ma ostry, gorzkawo-korzenny smak, przypominający anyż lub koper włoski.
Stosowany do zaprawiania octów ziołowych i musztardy, kiszenia ogórków i kapusty, warzyw, sałatek, sosów oraz zup, a także drobiu, ryb i potraw z jajek oraz majonezu. 

Jest wieloletnią rośliną leczniczą. Działa lekko moczopędne. Stosuje się go przy kuracjach wzmacniających, braku apetytu oraz zaburzeniach żołądkowych. Stanowi bogate źródło witaminy A i C