Rozmaryn - mielony

0.00zł

Do koszyka

Mielony rozmaryn charakteryzuje się gorzkim, lekko piekącym smakiem i specyficznym, korzennym zapachem o sosnowo-imbirowy smaku. Idealnie komponuje się z tymiankiem, pietruszką, liśćmi laurowymi. Najwięcej stosowany w kuchni hiszpańskiej i bałkańskiej.
Używany do mięs (m.in królika, baraniny, drobiu, cięleciny), ryb, zup, kiełbas, ziemniaków, marynaty, dressingów, sosów, szpinaku, jajek...

Więcej szczegółów

Mielony rozmaryn charakteryzuje się gorzkim, lekko piekącym smakiem i specyficznym, korzennym zapachem o sosnowo-imbirowy smaku. Idealnie komponuje się z tymiankiem, pietruszką, liśćmi laurowymi. Najwięcej stosowany w kuchni hiszpańskiej i bałkańskiej.
Używany do mięs (m.in królika, baraniny, drobiu, cięleciny), ryb, zup, kiełbas, ziemniaków, marynaty, dressingów, sosów, szpinaku, jajek, zapiekanek, pomidorów, grochu, grzybów, sera, soczewicy i faryszy.
Ma właściwości konserwujące, ponadto zapobiega zatruciom pokarmowym i ułatwia trawienie. Olejek rozmarynowy ma wiele zastosowań.