Żurawina

0.00zł

Do koszyka

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. Suszone owoce żurawiny mają słodko-kwaśny smak. Wykonuje się z nich między innymi konfitury, soki czy nalewki. Idealnie nadają sie również do musli, ciast, a także jako dodatek do mięs (np dziczyzny). Zawierają bardzo dużo wartości odżywczych, są zdrowe i świetnie smakują, a ponadto zachowują swoje właściwości.

Więcej szczegółów

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. Suszone owoce żurawiny mają słodko-kwaśny smak. Wykonuje się z nich między innymi konfitury, soki czy nalewki. Idealnie nadają sie również do musli, ciast, a także jako dodatek do mięs (np dziczyzny). Zawierają bardzo dużo wartości odżywczych, są zdrowe i świetnie smakują, a ponadto bardzo długo zachowują swoje właściwości, ponieważ zawierają naturalny konserwant zwany kwasem benzoesowym, który zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. 
Owoce żurawiny zawierają 87% wody, dużą ilość błonnika, witaminy: C, E, K oraz B1, B2, B6, C, E, karoten i kwas pantotenowy. Są bogatym źródłem minerałów, w tym między innymi sodu, potasu, fosforu, manganu, wapnia, magnezu, żelaza i jodu. Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy i flawonoidów.Owoce żurawiny zmniejszą ryzyko przyzębia i próchnicy, świetnie działają na wrzody żołądka, infekcje dróg moczowych, a także choroby serca. Pomagają też utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu HDL („dobry” cholesterol), a także ciśnienie krwi. Działają przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwalergicznie. Pomagają zapobiegać krwawieniom, żylakom i wybroczynom. Uchodzą za jeden z najlepszych środków profilaktycznych przeciw niektórym nowotworom (np. okrężnicy lub płuc) oraz chorobie niedokrwiennej serca.