Ciecierzyca (cieciorka)

0.00zł

Do koszyka

Pochodzi z zachodniej Azji. Nazywana cieciorką lub grochem włoskim, należy do rodziny bobowatych. Popularna w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. Jest głównym składnikiem popularnej pasty zwanej hummus. Stosowana przez wegetarian i wegan. Dodawana do sałatek, zup, dań mięsnych i ryb. Może być stosowana jako zamiennik mięsa. Dobrze smakuje z oliwą i masłem...

Więcej szczegółów

Pochodzi z zachodniej Azji. Nazywana cieciorką lub grochem włoskim, należy do rodziny bobowatych. Popularna w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. Jest głównym składnikiem popularnej pasty zwanej hummus. Stosowana przez wegetarian i wegan. Dodawana do sałatek, zup, dań mięsnych i ryb. Może być stosowana jako zamiennik mięsa. Dobrze smakuje z oliwą i masłem, dlatego używa się ją jako dodatek do kanapek, ziemniaków, ryżu, kasz i makaronów.Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6) oraz żelazo, magnez oraz błonnik. Cieciorka ma właściwości przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy oraz gardła), wspomaganie trawienia, podnosi odporność organizmu, pozytywny wpływ na skórę i włosy, obniżenia cholesterol we krwi oraz pomaga w leczeniu wrażliwości na insulinę i cukrzycę.