Kasza burgul

0.00zł

Do koszyka

Bulgur tzw. kasza turecka, otrzymywana jest z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum (najbardziej wartościowej odmiany pszenicy). Burgul występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarniste.

Świetnie pasuje jako dodatek do gulaszy, sosów, zup, zapiekanek, sałatek, farszu do drobiu, a także do dań na słodko. Jest bogata w substancje... 

Więcej szczegółów

Bulgur tzw. kasza turecka, otrzymywana jest z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum (najbardziej wartościowej odmiany pszenicy). Burgul występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarniste.

Świetnie pasuje jako dodatek do gulaszy, sosów, zup, zapiekanek, sałatek, farszu do drobiu, a także do dań na słodko. Wyśmienicie smakuje podsmażona z cebulką.  Jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Jest bardzo pożywna, zawiera dużo białka i błonnika (dwa razy więcej niż brązowy ryż i inne kasze), a przy tym jest najmniej kaloryczna, gdyż zawiera mało tłuszczów, ma niski indeks glikemiczny. Jest bardzo zdrowa i nie powoduje wzdęć. Ponadto jest bogata w składniki mineralne, które odpowiadają za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego: potas, wapń, magnez i sód, jest źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego (polecanego dla kobiety w ciąży i karmiące piersią). Dodatkowo oczyszcza organizm z czynników rakotwórczych. Polecamy dla osób dbających o linię.