Ryż czarny

0.00zł Do koszyka

Stan: Tego produktu brak w magazynie

Czarny ryż jest jedną z najbardziej wartościowych odmian ryżu. Gotujemy go ok.35-40min. Po ugotowaniu posiada lekko kleistą konsystencję i niezwykły orzechowy aromat. Pasuje zarówno do potraw na słodko jak i do dań wytrawnych. Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza, pieczonym mięsem, warzywnymi, sosami, do pieczenia chleba i ciastek. Możemy ugotować z imbirem, kardamonem lub goździkami.

Więcej szczegółów

Czarny ryż jest jedną z najbardziej wartościowych odmian ryżu. Po ugotowaniu posiada lekko kleistą konsystencję i niezwykły orzechowy aromat. Pasuje zarówno do potraw na słodko jak i do dań wytrawnych. Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza, pieczonym mięsem, warzywnymi, sosami, do pieczenia chleba i ciastek. Ryż możemy ugotować z imbirem, kardamonem lub goździkami.
Czarny ryż zawiera błonnik, witaminy z grupy B i E oraz wapń, magnez, żelazo, cynk, aminokwasy oraz antyoksydanty i flawonoidy. korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, wzrok, układ krążenia i pamięć. Opóźnia procesy starzenia. Niska zawartość cukru czyni ryż dietetyczną potrawą i łagodzi objawy cukrzycy i objawy refluksu.

Częstując gości potrawami z czarnym ryżem, zrobimy wyjątkowe i niepowtarzalne wrażenie, a przy okazji będzie aromatycznie, niepowtarzalnie, zdrowo i lekko.