Soczewica czerwona

0.00zł

Do koszyka

Pochodzi głównie z zachodniej Azji ale rozpowszechniona jest w krajach Bliskiego Wschodu oraz we Francji i Hiszpanii. Czerwona soczewica, to pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajana przez organizm). Jest niezwykle pożywna i smaczna. Posiada ona lekko mączny smak. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup...


Więcej szczegółów

Pochodzi głównie z zachodniej Azji ale rozpowszechniona jest w krajach Bliskiego Wschodu oraz we Francji i Hiszpanii. Czerwona soczewica, to pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku łupinki jest lepiej przyswajana przez organizm). Jest niezwykle pożywna i smaczna. Posiada ona lekko mączny smak. Łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym składnikiem zup. Świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek, ryżu, dań jednogarnkowych oraz pikantnych przekąsek. Ma niski indeks glikemiczny, można ją spożywać w trakcie różnych diet, a także przy cukrzycy. Ziarna zawierają sporo błonnika, który wspomaga procesy trawienne i przemiany materii. Stanowi bogate źródło białka, węglowodanów, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest cennym elementem diety w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Zawiera witaminy C i B oraz fityniany zapobiegające powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroni przed chorobami serca i udarem mózgu.