Soczewica brązowa

0.00zł Do koszyka

Stan: Tego produktu brak w magazynie

Uchodzi za najsmaczniejszą i charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Używana jest do wyrobu kotletów, dań jednogarnkowych, zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu czy do wyrobu puree. Znajduje powszechne zastosowanie przy wyrobie wegetariańskich pasztetów i pieczywa. Soczewica brązowa jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zapobiega nadmiernemu ciśnieniu, anemii i miażdżycy...

Więcej szczegółów

Uchodzi za najsmaczniejszą i charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Używana jest do wyrobu kotletów, dań jednogarnkowych, zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu czy do wyrobu puree. Znajduje powszechne zastosowanie przy wyrobie wegetariańskich pasztetów i pieczywa.
Soczewica brązowa jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zapobiega nadmiernemu ciśnieniu, anemii i miażdżycy. Ma niski indeks glikemiczny (polecana diabetykom). Można ją spożywać w trakcie różnych diet, a także przy cukrzycy. Ziarna zawierają sporo błonnika, który wspomaga procesy trawienne i przemiany materii. Stanowi bogate źródło białka, węglowodanów, wapnia oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest cennym elementem diety w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Zawiera witaminy C i B oraz fityniany zapobiegające powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Chroni przed chorobami serca i udarem mózgu. Ma dużą zawartość kwasu foliowego (szklanka ugotowanej soczewicy porywa w 90% dzienne zapotrzebowanie kobiet w ciąży na ten składnik).