Kasza kuskus

0.00zł

Do koszyka

Słowo „kuskus” pochodzi od słowa z języka arabskiego "kaskasa" i oznacza „rozbijać, tłuc”. Jest to również nazwa potrawy pochodzącej z Afryki. W krajach muzułmańskich kasza ta jest symbolem bogactwa i szczęścia. Kuskus jest otrzymywana z pszenicy durum. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm. Podczas obróbki ziarna poddawane są gotowaniu na parze. Lekkostrawny kuskus używany jest...

Więcej szczegółów

Słowo „kuskus” pochodzi od słowa z języka arabskiego "kaskasa" i oznacza „rozbijać, tłuc”. Jest to również nazwa potrawy pochodzącej z Afryki. W krajach muzułmańskich kasza ta jest symbolem bogactwa i szczęścia. Kuskus jest otrzymywana z pszenicy durum. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm. Podczas obróbki ziarna poddawane są gotowaniu na parze. Lekkostrawny kuskus używany jest do dań obiadowych, jak i deserowych. Świetnie komponuje się z bakaliami, owocami, warzywami, drobiem i wędzoną rybą, sałatkami czy wypieków.
Kasza kuskus ma dużo błonnika i białka (jest ceniona w diecie wegetariańskiej i wegańskiej). Spożywana jest przez osoby cierpiące na dolegliwości przewodu pokarmowego, ponieważ nie podrażnia żołądka. Ma wysoką zawartością wapnia oraz sodu, witamin z grupy B (w szczególności B3), a także kwas foliowy.
Kuskus jest produktem bardzo łatwym w przygotowaniu. Aby przygotować kuskus należy wsypać go do salaterki, zalać wrzącą, osoloną wodą lub mlekiem (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszki). Po ok. 5 min. kaszka jest gotowa do spożycia. Można też gotować w wodzie lub mleku przez 1-2 min.