Ryż basmati

0.00zł

Do koszyka

Uznawany za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu, a po ugotowaniu są niezwykle aromatyczne, śnieżnobiałe, sypkie, lekkie i puszyste. Idealny do wykwintnych potraw, ryb i owoców morza, dań z drobiu, deserów i sałatek np. z egzotycznymi owocami, jako dodatek do mięs ii deserów...

Więcej szczegółów

Uznawany za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu, a po ugotowaniu są niezwykle aromatyczne, śnieżnobiałe, sypkie, lekkie i puszyste. Idealny do wykwintnych potraw, ryb i owoców morza, dań z drobiu, deserów i sałatek np. z egzotycznymi owocami, jako dodatek do mięs ii deserów.

Zawiera dużo białka, niewiele tłuszczu, jest bogatym źródłem fosforu, potasu, witamin z grupy B oraz błonnika. Jest dobrym źródłem węglowodanów, wśród których przeważa skrobia. Ponadto ryż ten jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu. Posiada niski indeks glikemiczny