Ryż do sushi

0.00zł Do koszyka

Stan: Tego produktu brak w magazynie

Uznawany za najlepszy ryż do wykonania sush. Jest to ryż średnioziarnisty, który po ugotowaniu jest miękki i lepki, dzięki czemu można łatwo uformować sushi. Ryż sushi posiada niską zawartość tłuszczu i niską zawartość cukrów. Jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym.
Gotowanie ryżu do sushi:
Ryż płuczemy w zimnej wodzie. Zalewamy zimną wodą w proporcjach 1:1 lub 1:1,2 (ryż:woda), nie solimy!...

Więcej szczegółów

Uznawany za najlepszy ryż do wykonania sushi, ponieważ jest średnioziarnisty, a po ugotowaniu miękki i lepki, dzięki czemu można łatwo uformować sushi. Posiada niską zawartość tłuszczu i niską zawartość cukrów. Jest produktem bezglutenowym! i lekkostrawnym.


Gotowanie ryżu do sushi:
Ryż płuczemy i zalewamy wodą w proporcjach 1:1,2 (ryż:woda), nie solimy! Odstawiamy na 10 min. Nacinamy kombu w kilku miejscach by uwolnić aromat podczas gotowania i kładziemy na wierzch ryż. Zakrywamy szczelnie pokrywką i zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciągamy kombu i ponownie podgrzewamy (ok 10min.) Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 10 - 15 min. (cały czas pod przykryciem). Gorący ryż przekładamy na szeroką, niemetalową misę, dodajemy zaprawę do ryżu i drewnianą łopatką mieszamy. Studzimy ryż, po czym przykrywamy wilgotną, bawełnianą szmatką by ziarenka nie wyschły.

Przepis na sushi maki:
Składniki: łosoś wędzony, paluszki krabowe surimi, awokado, ogórek, marynowany imbir, majonez, ryż do sushi, ocet ryżowy, sól, cukier. Przygotuj ryż zgodnie z instrukcją powyżej. Pokrój w paseczki łososia, paluszki surimi, ogórka i awokado. Rozłóż na blacie matę bambusową, a na niej arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Przełóż ryż na liść, tworząc na nim niezbyt grubą warstwę. Na końcach krótszych boków nori zostawiamy pusty pasek. Mniej więcej na 1/3 długości ryżu ułożonego na nori rozsmaruj pasek majonezu i ułóż pokrojone w paski składniki: łososia, paluszki krabowe, awokado, ogórka. Zwijanie sushi zacznij od końca, bliżej którego są ułożone składniki. Powstały rulon potnij w poprzek (ok. 2 cm).