Kasza gryczana

0.00zł Do koszyka

Stan: Tego produktu brak w magazynie

Kasza gryczana wytwarzana jest z łuskanych i prażonych ziaren gryki, mających orzechową barwę i intensywny smak.Kasza gryczana idealnie nadaje się do dań mięsnych i wegetariańskich, gołąbków, pierogów, sosów czy farszy.
Posiada wartości odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Naturalnie nie zawiera glutenu! Zawiera kwas foliowy, witamin:B1, B2, E, P i PP ...

Więcej szczegółów

Kasza gryczana wytwarzana jest z łuskanych i prażonych ziaren gryki, mających orzechową barwę i intensywny smak.Kasza gryczana idealnie nadaje się do dań mięsnych i wegetariańskich, gołąbków, pierogów, sosów czy farszy.
Posiada wartości odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Naturalnie nie zawiera glutenu!, za to dużo białka o wysokiej wartości odżywczej. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, witamin: B1, B2, E, P i PP oraz znaczną ilość soli mineralnych takich jak: wapń, fosfor, magnez, żelazo, nikiel, kobalt, miedź, mangan, cynk, bor oraz jod. Polecana osobą z nadciśnieniem, zaburzoną czynnością jelit, chorobami serca i układu krążenia, osobą zagrożonym anemią i kobietą w ciąży lub karmiących piersią, nadto ogranicza występowanie obfitych miesiączek. Idealna dla sób żyjących w ciągłym napięciu i stresie.
Kasza gryczana - gotowanie
Przed gotowaniem należy kaszę dokładnie wypłukać. Zalać wodą (na szklankę kaszy gryczanej - 2 szklanki wody). Do gotującej się wody należy dodać odrobiny tłuszczu np. masła, by ziarenka się nie kleiły. Kaszę gotujemy pod przykryciem do momentu wchłonięcia przez ziarenka wody.