Kasza pęczak

0.00zł

Do koszyka

Należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych i wartościowych produktów zbożowych. Kasza pęczak powstaje z obłuszczonego
i wypolerowanego ziarna jęczmienia. 
Jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich, do zup, zapiekanek, gulaszy, a także do nadziewania (np. gołąbków).Zawiera białko, witamin z grupy B, kwas foliowy, beta karoten, błonnik...

Więcej szczegółów

Należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych i wartościowych produktów zbożowych. Kasza pęczak powstaje z obłuszczonego
i wypolerowanego ziarna jęczmienia.

Jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich, do zup, zapiekanek, gulaszy, a także do nadziewania (np. gołąbków).

Zawiera białko, witamin z grupy B, kwas foliowy, beta karoten, błonnik i składniki mineralne takie jak: żelazo, miedź, potas i fosfor. Kasza jęczmienna pęczak reguluje pracę żołądka i wzmacnia jelita. Korzystnie wpływa na pracę pęcherzyka żółciowego i nerek. Pomaga przy zapalenie śluzówek, łagodzi bolesne oddawanie moczu, ponadto zmniejsza guzy, opuchlizny i obrzęki. W ziarnie jęczmienia występują liczne enzymy wzmacniające organizm.

Sposób przygotowania: wypłukany pęczak gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:3 (1 porcja pęczaku na 3 porcje wody) na małym ogniu do wchłonięcia wody.