Goździki - całe

0.00zł

Do koszyka

Uprawiane w Tanzanii, Indonezji, Madagaskarze, Sri Lance, Kenii, i Seszelach. Suszone, nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego. Mają ciemnobrunatną barwę, powstałą w czasie suszenia i odymiania oraz piekący słodko-korzenny smak.

Idealnie komponują się z curry, przyprawami korzennymi i przyprawami do marynat. Stosowane do pieczeni, szynek, dziczyzny, ryb, kompotów...

Więcej szczegółów

Uprawiane w Tanzanii, Indonezji, Madagaskarze, Sri Lance, Kenii, i Seszelach. Suszone, nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego. Mają ciemnobrunatną barwę, powstałą w czasie suszenia i odymiania oraz piekący słodko-korzenny smak. Idealnie komponują się z curry, przyprawami korzennymi i przyprawami do marynat.
Stosowane do pieczeni, szynek, dziczyzny, ryb, kompotów, konfitur, marynat, czerwonej kapusty, ogórków, dyni, a także deserów oraz wyrobów cukierniczych. Używane są do grzanego wina, ponczu i kompotów.
Mają działanie przeciwbólowe i dezynfekcyjne i bakteriobójcze. Używane są jako środek wiatropędny. Pomagają zmniejszyć ból zęba, stosowane do płynów do płukania jamy ustnej oraz do perfum. Są najsilniej działającym 
przeciwutleniaczem wśród przypraw.