Ryż naturalny brązowy pozbawiony jest łuski wokół ziarna. Ziarna mają wydłużony kształt i brązowy kolor (spowodowany obecnością kilku warstw otrąb, zawierających m.in. składniki mineralne, takie jak magnez i fosfor). Ryż naturalny jest produktem bezglutenowym!
Używany jako dodatek do gulaszy, sosów mięsnych, duszonego mięsa, ryb, zup, potraw orientalnych, gotowanej fasolki i innych roślin strączkowych, sałatek oraz deserów (z owocami na słodko, z cynamonem, miodem, bakaliami). Można zastąpić nim kasze, makarony i ziemniaki.
Ryż brązowy zawiera wiele cennych witamin m.in. B i E oraz magnez, fosfor, żelazo, wapń i błonnik. Reguluje poziom cukru we krwi, oraz wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Ryż ten wzmacnia śledzionę, trzustkę i wątrobę. Oczyszcza z toksyn. Stosowany przy zaburzeniach apetytu.