Cynamon cejloński

0.00zł

Do koszyka

Cynamon Cejloński używany jest do ciast i deserów np szarlotki, naleśników a także idealnie komponuje się w połączeniu z jabłkami, śliwkami, gruszkami i innymi owocami. Podkreśla smak kompotów, kisieli i budyniów. Cynamon Ceyloński jest też świetnym składnikiem grzanego wina czy piwa. Można go również z powodzeniem stosować do przyprawiania gulaszy i dań mięsnych (np. baraniny, dziczyzny).

Więcej szczegółów

Cynamon Cejloński używany jest do ciast i deserów np szarlotki, naleśników a także idealnie komponuje się w połączeniu z jabłkami, śliwkami, gruszkami i innymi owocami. Podkreśla smak kompotów, kisieli i budyniów. Cynamon Ceyloński jest też świetnym składnikiem grzanego wina czy piwa. Można go również z powodzeniem stosować do przyprawiania gulaszy i dań mięsnych (np. baraniny, dziczyzny).

Cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa. Cynamon ma również właściwości lecznicze i antyzapalne. Bogactwo działających zdrowotnie związków w cynamonie może przyprawić w istocie o zawrót głowy. Aldehyd cynamonowy (cynamal) ma własności antygrzybicze, antybakteryjne, antypasożytnicze, antymutagenne i antynowotworowe. Katechiny (więcej niż w zielonej herbacie), flawony, izoflawony, flawonole, eugenol, cenne kwasy (elagowy, ferulowy, chlorogenowy, kawowy), taniny oraz spora ilość chromu, dzięki któremu mamy mniejszą ochotę na słodycze. Oprócz tego zawiera też błonnik, żelazo, mangan i wapń.