Sumak

0.00zł

Do koszyka

Sumak pochodzi z małych, okrągłych, rudych owoców dziko rosnącego krzaka z obszarów śródziemnomorskich. Jagody suszy się, rozdrabnia, a następnie tworzy czerwono-bordowy proszek, który ma posmak kwaśny i cierpki. Sumak używany jest w kuchni arabskiej i k. bliskiego wschodu. Idealnie komponuje się z tymiankiem, bazylia i sezamem. Używany do  grillowanego kurczaka, kebabu, ryb, gulaszu, sałatek...

Więcej szczegółów

Sumak pochodzi z małych, okrągłych, rudych owoców dziko rosnącego krzaka z obszarów śródziemnomorskich. Jagody suszy się, rozdrabnia, a następnie tworzy czerwono-bordowy proszek, który ma posmak kwaśny i cierpki. Sumak używany jest głównie w kuchni arabskiej i kuchni bliskiego wschodu. Idealnie komponuje się z tymiankiem, bazylia i sezamem.

Używany do  grillowanego kurczaka, kebabu, ryb, gulaszu, sałatek, a także sosów i marynat

Ma właściwości moczopędne, ponadto używany przy dolegliwościach jelitowych i żołądkowych, a także zmniejsza gorączkę.