Koperek - suszony

0.00zł

Do koszyka

Uprawiany na całym świecie. Suszone posiekane liście kopru mają słodkawy, aromatyczny zapach. Kopru nie należy gotować, gdyż traci aromat.
Używany do warzyw i sałatek, ziemniaków, jaj, serów twarogowych, mięs, zup, raków, krabów, ślimaków i ryb. Stosowany do kiszenia ogórków, kapusty i papryki, do marynowania, sosów, majonezów, masła ziołowego, sosów...

Więcej szczegółów

Uprawiany na całym świecie. Suszone posiekane liście kopru mają słodkawy, aromatyczny zapach. Kopru nie należy gotować, gdyż traci aromat.
Używany do warzyw i sałatek, ziemniaków, jaj, serów twarogowych, mięs, zup, raków, krabów, ślimaków i ryb. Stosowany do kiszenia ogórków, kapusty i papryki, do marynowania, sosów, majonezów, masła ziołowego, sosów jogurtowych i śmietanowych oraz do dekoracji potraw.
Napar z liści lub nasion działa lekko uspokajająco, wpływa korzystnie na proces trawienia i delikatnie obniża ciśnienie krwi. Działa przeciw kolce i przy bezsenności. Jest bogaty w sole mineralne, wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A, C, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H. Jest składnikiem niektórych past do zębów i płukanek, mydeł, perfum, wód zapachowych.