Anyż - ziarno

0.00zł Do koszyka

Stan: Tego produktu brak w magazynie

Pochodzi z Egiptu, Azji Mniejszej, Chin, Indii oraz obszarów basenu Morza Śródziemnego. Jest dorastającym maksymalnie do 8 m wysokości drzewem. Nasiona anyżu są szaro-zielone, mają wielkość 4 mm. W smaku jest podobny do kopru włoskiego i lukrecji. Nie należy mylić anyżu z anyżem gwieździstym, który jest powszechnie używany w kuchni chińskiej.

 

Więcej szczegółów

Pochodzi z Egiptu, Azji Mniejszej, Chin, Indii oraz obszarów basenu Morza Śródziemnego. Jest dorastającym maksymalnie do 8
m wysokości drzewem. Nasiona anyżu są szaro-zielone, mają wielkość 4 mm. W smaku jest podobny do kopru włoskiego i lukrecji. Nie należy mylić anyżu z anyżem gwieździstym, który jest powszechnie używany w kuchni chińskiej.

Stosowany jako przyprawa do ciast, słodyczy, kremów, a także pieczywa gł. żytniego. Dodawany jest również do ryb, drobiu, dziczyzny, zup, dań warzywnych, oraz niektórych napojów np. ponczów, wódek, likierów.

Pobudza apetyt oraz reguluje trawienie, łagodzi kaszel. Może być używany w celu odpędzenia owadów, np. komarów czy kleszczy.