Brak produktów
Koszyk Realizuj zamówienie
Pochodzi ze strefy tropikalnej i subtropikalnej Afryki i Azji. Jest slnie aromatyczna z uwagi na olejek eteryczny – olejek bazyliowy. Ma silny, ostry, często słodki zapach.Stosowana do sałatek, warzyw, zup, mięs oraz pasztetu, a także do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Idealnie pasuje do pomidorów, a...
Uprawiany w Europie, Azji i w obu Amerykach, ponadto w Afryce i Australii. Jest ziołem o wyraźnym, pikantnym i lekko korzennym smaku. Idealny do potraw wymagających długiego gotowania. Stosowany do kurczaka, dziczyzny, potraw z warzyw strączkowych, zup, gulaszy, jako dodatek do zapiekanek, dań z jajek, sałatek,...
Rośnie dziko na terenie Europy oraz w Turcji, a także w innych regionach. Ma właściwości czosnku pospolitego, jednak przewyższa go pod względem zawartości niektórych substancji, np. związków siarki. Ma formę dlugich liści. Jest łagodniejszy w smaku od zwykłego czosnku ale nie pozostawia charakterystycznego zapachu....
Roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jako herbata cała roślina jest zbierana, a następnie suszona. .
Występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej.Ma ostry, gorzkawo-korzenny smak, przypominający anyż lub koper włoski. Stosowany do zaprawiania octów ziołowych i musztardy, kiszenia ogórków i kapusty. Dodawany do warzyw, sałatek, sosów oraz zup, a także drobiu, ryb i potraw z jajek oraz majonezu.
Uprawiany na całym świecie. Suszone posiekane liście kopru mają słodkawy, aromatyczny zapach. Kopru nie należy gotować, gdyż traci aromat.Używany do warzyw i sałatek, ziemniaków, jaj, serów twarogowych, mięs, zup, raków, krabów, ślimaków i ryb. Stosowany do kiszenia ogórków, kapusty i papryki, do marynowania, sosów,...
Uprawiane w Indiach. Mają smak i aromat mieszanki curry z nutą korzenną i skórki mandarynki. Suszone liście, występują w całości, zgniecione lub posiekane. Idealnie komponują się z curry, gorczycą, kurkumą, kminkiem, kolendrą, kozieradką, imbirem oraz czosnkiem. Nadają ciekawy orientalny zapach i smak.Użyane do dań...
Pochodzi z Afganistanu i Iranu, uprawiany praktycznie na całym świecie. Suszone liście mają ostry, drożdźowo-piżmowy posmak z lekką nutą cytryny oraz selera. Idealnie komponuje się z oregano, czosnkiem oraz pomidorami. Używany jako dodatek do zup, pikli, gulaszu, marynat, pieczywa, mieszanek ziołowych. Ma...
Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany na całym swiecie. Suszone liśie majeranku mają silnie aromantyczny ziołowy zapach i delikatny słodki aromat podobny do tymianku i bazylii. Idealnie komponuje się z czosnkiem, cebulą, oregano, szałwią, rozmarynem, tymiankiem i chilli. Używany w każdej kuchni...