Pieprz biały - ziarno

0.00zł

Do koszyka

Pochodzi z Indii. Ziarna pieprzu białego otrzymuje się poprzez namoczenie ziaren pieprzu czarnego, a następnie otarcie mięsistej, w pełni dojrzałej owocni jagód pieprzu czarnego. Otrzymane w ten sposób pestki stają się po ususzeniu zółto-białe. Biały pieprz ma intensywny zapach, natomiast jego smak jest mniej palący i subtelniejszy niż czarny. Idealnie komponuje się z imbirem...

Więcej szczegółów

Pochodzi z Indii. Ziarna pieprzu białego otrzymuje się poprzez namoczenie ziaren pieprzu czarnego, a następnie otarcie mięsistej, w pełni dojrzałej owocni jagód pieprzu czarnego. Otrzymane w ten sposób pestki stają się po ususzeniu zółto-białe. Biały pieprz ma intensywny zapach, natomiast jego smak jest mniej palący i subtelniejszy niż czarny. Idealnie komponuje się z imbirem.
Używany do ryb, zup, bulionów, mięs, pasztetów, marynat, białych sosów, jaj oraz deserów.
Sprzyja wydzielaniu soków trawiennych, ułatwiając trawienie.