Pieprz biały - mielony

0.00zł

Do koszyka

Pochodzi z Indii. Ziarna pieprzu białego otrzymuje się przez namoczenie ziaren pieprzu czarnego, a następnie otarcie mięsistej, dojrzałej, owocni jagód pieprzu czarnego. Otrzymane w ten sposób pestki stają się po ususzeniu zółto-szaro-białe, poczym poddawane są mieleniu. Ma intensywny zapach, a smak jest mniej palący i subtelniejszy niż czarnego. Najlepiej dodać pod koniec przyrządzania potrawy.

Więcej szczegółów

Pochodzi z Indii. Ziarna pieprzu białego otrzymuje się przez namoczenie ziaren pieprzu czarnego, a następnie otarcie mięsistej, w pełni dojrzałej, owocni jagód pieprzu czarnego. Otrzymane w ten sposób pestki stają się po ususzeniu zółto-szaro-białe, poczym poddawane są mieleniu. Biały pieprz mielony ma intensywny zapach, natomiast jego smak jest mniej palący i subtelniejszy niż czarny. Najlepiej dodać pod koniec przyrządzania potrawy. Idealnie komponuje się z imbirem.
Używany do ryb, zup, bulionów, mięs, podrobow, pasztetów, marynat, białych sosów, jaj oraz deserów.
Sprzyja wydzielaniu soków trawiennych, ułatwiając trawienie.