Pieprz czarny - ziarno

0.00zł

Do koszyka

Pochodzi z Indii. Uprawiany w krajach strefy tropikalnej. Niedojrzałe jagody, po ususzeniu są pomarszczone i mają brązowo-czarny kolor. Zawiera olejki eteryczne i alkaloid - piperynę która nadaje charakterystyczny, palący smak. Jest najmocniejszy w smaku ze wszytskich pieprzy. To idealna i uniwersalna przyprawa do każdego typu potraw. Dodawać na początku przygotowywanej potrawy. 

Więcej szczegółów

Pochodzi z Indii. Uprawiany w krajach strefy tropikalnej. Niedojrzałe jagody, po ususzeniu są pomarszczone i mają brązowo-czarny kolor. Zawiera olejki eteryczne i alkaloid - piperynę która nadaje charakterystyczny, palący smak. Jest najmocniejszy w smaku ze wszytskich pieprzy. Pieprz czarny jest idealną i uniwersalną przyprawą do każdego typu potraw. Najlepiej pieprz w zairnach dodawać na początku przygotowywanej potrawy. Idealnie komponuje się z ziołami. Używany do mięs, dziczyzny, ryb, zup, bulionów, podrobów, pasztetów, marynat, sosów, jaj, kapusty, deserów i alkoholi.

Wpływa pozytywnie na trawienie, niestrawność i wzdęcia, łagodzi nudności i pobudza apetyt, a także jest bogaty w błonnik, żelazo, wapń i magnez.