Pieprz czerwony - ziarno

0.00zł

Do koszyka

Owoce pieprzowca brazylijskiego i peruwiańskiego pochodzące z Ameryki Płd. Mimo, że owoce nie są prawdziwym pieprzem, wysuszone pestki tych drzew sprzedawane są jako pieprz różowy lub czerwony. W smaku są słodko-gorzkie, lekko ostre i korzenne, natomiast łagodniejsze od pieprzu. Idealnie komponuje sie z curry, a także kuchnią europejską i orientalną...

Więcej szczegółów

Owoce pieprzowca brazylijskiego i peruwiańskiego pochodzące z Ameryki Płd. Mimo, że owoce nie są prawdziwym pieprzem, wysuszone pestki tych drzew sprzedawane są jako pieprz różowy lub czerwony. W smaku są słodko-gorzkie, lekko ostre i korzenne, natomiast łagodniejsze od pieprzu. Idealnie komponuje sie z curry, a także kuchnią europejską i orientalną. 
Używany do cielęciny, drobiu, ryb, skorupiaków i owoców morza, zup, sosów i sałatek, jaj oraz do fondue. 
Zawiera kapsaicynoidy wspomagające trawienie i działa przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i moczopędnie. Pieprz czerwony zawiera białko, błonnik, wapno, żelazo, magnez, wit. C i kapsaicynyę.