Pieprz szechuan (syczułański)

0.00zł

Do koszyka

Uprawiany głównie w Chinach. Są to łuski suszonych jagód drzewa zółtodrzewu pieprzowego. Wbrew nazwie nie należy do rodziny pieprzowatych. Smak ma łagodny, lekko cytrynowy, a zarazem gryzący i pieprzny. Idealnie komponuje się z imbirem, czosnkiem, cebulą, solą himalajską, cynamonem, koprem włoskim, anyżem gwiazdkowym oraz kuchnią wschodnią. Używany do dań z wieprzowiny, kaczki i kurczaka, zup...

Więcej szczegółów

Uprawiany głównie w Chinach. Są to łuski suszonych jagód drzewa zółtodrzewu pieprzowego. Wbrew nazwie nie należy do rodziny pieprzowatych. Smak ma łagodny, lekko cytrynowy, a zarazem gryzący i pieprzny. Idealnie komponuje się z imbirem, czosnkiem, cebulą, solą himalajską, cynamonem, koprem włoskim, anyżem gwiazdkowym oraz kuchnią wschodnią. Używany do dań z wieprzowiny, kaczki i kurczaka, zup, warzyw, pędów z bambusa. Ma włąsciwości wiatropędne, przeciwbólowe i antyspazmatyczne.

Kraj pochodzenia: Wietnam