Pieprz kajeński (cayenne)

0.00zł

Do koszyka

Uprawiany głównie w Indiach, Afryce Wschodniej, Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz w regionach tropikalnych. Jest to ususzony i dobrze zmielony proszek wyrabiany z bardzo ostrej papryki rocznej (odmiany Cayenne bliskiej kuzynki papryczki jalapeño). Idealnie kopmonuje się z curry.
Używany do owoców morza, mięs, drobiu, zup, fasoli, zapiekanek, jaj, makaronów, sosów, czekolady...

Więcej szczegółów

Uprawiany głównie w Indiach, Afryce Wschodniej, Meksyku, Stanach Zjednoczonych oraz w regionach  tropikalnych. Jest to ususzony i dobrze zmielony proszek wyrabiany z bardzo ostrej papryki rocznej (odmiany Cayenne bliskiej kuzynki papryczki jalapeño). Idealnie kopmonuje się z curry.
Używany do owoców morza, mięs, drobiu, zup, fasoli, zapiekanek, jaj, makaronów, sosów i czekolady.
Zmniejsza prawdopodobieństwo miażdżycy, wpływa pozytywnie na układ krążenia, pomaga w trawieniu, bólach brzucha, skurczach i wzdęciach. Zawiera wit. C, beta-karoten, flawonoidy oraz stosowany jest w suplementach diety.