Brak produktów
Realizuj zamówienie
Pochodzi z zachodniej Azji. Nazywana cieciorką lub grochem włoskim, należy do rodziny bobowatych. Popularna w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu. Jest głównym składnikiem popularnej pasty zwanej hummus. Stosowana przez wegetarian i wegan. Dodawana do sałatek, zup, dań mięsnych i ryb. Może...
Roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jako herbata cała roślina jest zbierana, a następnie suszona. .
Karob uzyskuje się w wyniku wysuszenia i zmielenia strąków drzewa karobowego (Szarańczynu Strąkowego). Potocznie nazywany jest mączką chleba świętojańskiego. Produkt stanowi doskonały zamiennik kakao, czekolady, w szczególności polecany dla alergików. Karob zalecany jest w diecie dzieci, ponieważ w odróżnieniu od...
Bulgur tzw. kasza turecka, otrzymywana jest z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum (najbardziej wartościowej odmiany pszenicy). Bulgur występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarniste. Świetnie pasuje jako dodatek do gulaszy, sosów, zup, zapiekanek, sałatek,...
Kasza gryczana wytwarzana jest z łuskanych i prażonych ziaren gryki, mających orzechową barwę i intensywny smak.Kasza gryczana idealnie nadaje się do dań mięsnych i wegetariańskich, gołąbków, pierogów, sosów czy farszy.Posiada wartości odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu....
Otrzymywana z nasion prosa, jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Nie zawiera glutenu! Świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs, zup, zapiekanek, potrawek, a także dań na słodko. Kaszę jaglaną często gotuje się w wodzie wymieszanej pół na...
Jęczmień to roślina jednoroczna u której występują różne etapy wzrostu. W pierwszym etapie jęczmień przypomina grubą, świeżą, jasno zieloną trawę. Wtedy źdźbła liści młodego jęczmienia zawierają najwięcej substancji odżywczych i wytwarza się z nich sok lub proszek.Sposób użycia: 1 – 2 łyżeczki proszku wymieszać w...
Nasiona konopi to małe białe ziarna z zielonymi plamkami. Nasiona mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, białka, błonnika, witaminy E oraz składników mineralnych: żelaza, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu oraz potasu. Mają niską zawartość cukru oraz nie zawierają soli. Sposób użycia:...
Ekologiczny olej kokosowy pozyskiwany jest z miąższu kokosa. Występuje w postaci stałej do ok 25°C. Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu. Odporny na jełczenie. Olej ten jest bezzapachowy, nie nadaje potrawom posmaku kokosowego, natomiast jest idealny do smażenia, pieczenia oraz do dań na zimno. Nadaje...